0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150 160 170

Kaip veikia organiniai šviesos diodai



Kaip veikia organiniai šviesos diodai

OLED (organinis šviesos diodas) yra panašus į LED; skirtumą sudaro emisyvus elektroliuminescencinės plėvelės sluoksnis, sudarytas iš organinių molekulių. Šviesa skleidžiama, kai elektros srovė keliauja per organines molekules. Taigi, kodėl turėtumėte pasirinkti OLED vietoj LCD (skystųjų kristalų ekrano) arba VFD (vakuuminio fluorescencinio ekrano)? Na, norint atsakyti į jūsų klausimą, OLED yra plonesnis ir turi geresnes savybes: ryškesnį, didesnį kontrastą, greitesnį atsako laiką, platesnį žiūrėjimo kampą ir mažesnį energijos suvartojimą.

 

OLED ekranai


Kas sudaro OLED?

Gerai struktūrizuotą ir energiją taupantį OLED sudaro 6 svarbūs sluoksniai.

  1. Antspaudas: Stiklo viršutinė plokštė
  2. Katodas: neigiamai įkrautas elektrodas (pritraukia katijonus)
  3. Emisyvinis sluoksnis: sudarytas iš organinių molekulių arba polimerų, kurie perneša elektronus iš katodo sluoksnio
  4. Laidus sluoksnis: sudarytas iš organinių molekulių arba polimerų, kurie perneša skyles iš anodo sluoksnio
  5. Anodas: teigiamai įkrautas elektrodas (pritraukia elektronus ar anijonus)
  6. Pagrindas: Stiklinė apatinė plokštė

Kaip LED skleidžia šviesą?

Tam kad kad OLED skleistų šviesą, reikia praleisti elektros srovę per anodo ir katodo sluoksnius. Srovė per organinę medžiagą (emisyvų ir laidų sluoksnį) teka iš katodo į anodo sluoksnius. Srovė emisyviniam sluoksniui suteikia elektronus ir pašalina elektronus iš laidaus sluoksnio. Elektronų pašalinimas palieka skylutes laidžiame sluoksnyje, kurį reikia iš naujo užpildyti elektronais. Norėdami rekombinuotis elektronais, skylutės šokinėja iš laidaus sluoksnio į elektronų užpildytą emisyvinį sluoksnį. Elektronams užpildant šias skyles, išsiskiria papildoma energija, kuri sukuria ryškią, elektroliuminescencinę šviesą, kuri matoma per tolimiausią stiklo sluoksnį (substratą ir sandariklį).

Vietoj foninio apšvietimo, kaip ir šviesos dioduose, OLED ekranas savaime šviečia dėl savo organinės medžiagos. Kadangi nėra foninio apšvietimo, OLED yra žymiai plonesni nei standartiniai LCD ar VFD moduliai.

OLED tipai ir jų naudojimas

Yra įvairių tipų OLED, pavyzdžiui, pasyvios matricos OLED, aktyvios matricos OLED, skaidrūs OLED, Vienpusė šviečianti OLED, sulankstomi OLED ir balti OLED.

Pasyviosios matricos OLED (PMOLED) turi anodo juosteles, kurios yra išdėstytos statmenai katodų juostelėms. Jų susikirtimas sudaro pikselius, kurie skleidžia šviesą. Kiekvieno pikselio ryškumas yra proporcingas srovės kiekiui. Tačiau norint pritaikyti srovę pasirinktoms anodų ir katodų juostelėms, reikia išorinių schemų. Dėl šios išorinės grandinės PMOLED sunaudoja daugiau energijos nei kitų tipų OLED. PMOLED tinka tekstui, piktogramoms ir mažesniems ekranams (pvz., Mobiliesiems telefonams).




PMOLED struktūra


Aktyvios matricos OLED (AMOLED) turi ploną tranzistorių plėvelę (TFT) po anodo sluoksniu, kuris sudaro matricą. TFT gardelė nustato, kurie pikseliai įjungiami, kad susidarytų vaizdas. TFT gardelei reikia mažiau galios nei išorinėms grandinėms, todėl AMOLED‘ai naudoja mažiau energijos nei PMOLED. AMOLEDai yra efektyvesni didesniems ekranams ir vaizdo įrašams (nes jie turi greitesnį atnaujinimo dažnį). AMOLEDai paprastai naudojami kompiuterių monitoriams, televizoriaus ekranams ir elektroniniams ženklams / skelbimų lentoms

AMOLED Structure

.

Heads-Up ekranas



Skaidri OLED struktūra

Vienpusė šviečianti OLED struktūra


Vienpusė šviečianti OLED turi pagrindą, kuris gali būti nepermatomas arba atspindintis. Šio tipo OLED geriausiai veikia su aktyvios matricos dizainu. Pagrindinis vienpusų šviečiančių OLED naudojimas yra intelektualiosios kortelės (taip pat žinomos kaip kortelės su mikroprocesoriaus lustu).

Sulankstomi OLED lankstų pagrindą sudaro metalinė folija arba plastikas. Sulankstomi OLED yra labai lengvi ir patvarūs, o tai gali būti sprendimas prietaisms su mechaniniu lenkimu. Kai kurios mobiliųjų telefonų kompanijos pradėjo gaminti įrenginius su sulankstomais OLED.

Balti OLED skleidžia baltą šviesą, kuri yra ryškesnė ir efektyvesnė nei fluorescencinių šaltinių skleidžiama šviesa. Baltųjų OLED naudojimas namuose ir pastatuose yra žingsnis, kuris galėtų padėti pereiti prie energijos sąnaudų mažinimo.

OLED privalumai ir trūkumai

Privalumai

·         Generuoja visas spalvas / ryškius vaizdus

·         Platus žiūrėjimo kampas (beveik 180°)

·         Mažas energijos suvartojimas (žiūrint tamsesnes spalvas)

·         Greitas reacijos laikas

Trūkumai

·         Kai kurie OLED yra jautrūs drėgmei

·         Ribotas tarnavimo laikas (daugiausia dėl jautrumo drėgmei)

·         Didesnis energijos suvartojimas (žiūrint ryškesnes spalvas)

·         OLED jautrūs Ilgalaikiam UV spindulių poveikiui

Daugiau informacijos >>
0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150 160 170
2015  UAB "DEFAS", visos teisės saugomos. Šiauliai tel: +370 (612) 95655, el.paštas: info@defas.lt Klasė: defas, fun=Naujienos, rodymas=Naujienos